“Tel je zegeningen”

Gerwin van der Plaats

Deze overdenking van Gerwin  spreekt je aan, je wordt geraakt, terug kijken kan maar kijk vooruit, wees dankbaar met wat je hebt en wat wel kan.
Daarbij toegevoegd de link naar Psalm 90, in een bewerking van Willem Hendrik Zwart, uitgevoerd door Gerwin op het orgel in de Bovenkerk.

“Oudjaar 2021… Op zo’n dag als vandaag staat men vaak stil bij verleden, heden en toekomst. Het lijkt er voor mij persoonlijk in eerste instantie op dat ik dit achterliggende jaar graag en snel wil vergeten. De coronaperikelen hebben het normale leven compleet verstoord en verhoudingen op scherp gezet. Wende het dit jaar sneller dan vorig jaar dat de agenda gevuld werd om vervolgens weer leeggemaakt te worden vanwege een lockdown? Dan weer wel koorrepetities en dan weer niet? Anderhalve meter met mondkapje en opeens weer niet? Het lijkt haast alsof het went om steeds te moeten schakelen. Het klinkt toch niet echt positief allemaal en je zou zo verzinken in negativiteit.

Het bekende JdHeer-lied bezingt het tellen van je zegeningen. Het draait de zaak om, niet blijven hangen in wat niet kon, mocht of lukte maar kijken naar wat wel mogelijk was. In welke kleine dingen zie ik eigenlijk nog Gods grote geschenken aan ons mensen? Sta ik er wel voor open of blijf ik hangen in zelfbeklag? Nee!

God was ook dit jaar weer goed voor mij. Sterker nog… Hoe anders had dat vreselijke auto-ongeluk begin januari kunnen aflopen. Dat ik er nog ben en er niets aan heb overgehouden is niets anders dan een wonder. Die lege agenda werd ook dit jaar weer overvloedig gevuld met opnamen maken en streams verzorgen voor talloze collega’s, organisaties en concertcommissies. Er waren weer orgelconcerten afgelopen zomer, om intens van te genieten. Het was weer fijn om alle koorleden te mogen ontmoeten en samen te zingen. Een korte maar prachtige vakantie in de Elzas met heerlijke wijnen, fijne vrienden en geweldig eten. De kerkdiensten als wekelijks geluksmomentje om toch nog te kunnen en mogen musiceren. De prachtige natuur, de liefde van mensen en die schat van een poes (Abeltje). Wat heb ik het eigenlijk goed gehad dit afgelopen jaar. God was er ook dit jaar bij!

En nu? Prachtig verwoord Gerwin, maar wat neem je er nu van mee voor de toekomst?

In de voorbereiding voor een opname dit jaar werd ik gewezen op Psalm 90 en of ik de bewerking van Willem Hendrik Zwart daarbij zelf wilde spelen. Zijn laatst verstuurde kerstkaart bevatte de woorden ‘leer ons zo onze dagen tellen’. Die woorden heb ook ik uiteraard elke ouderjaarsavond tot mij genomen maar hebben mij nooit echt gegrepen, tot dit jaar. Het leven leek altijd zo vanzelfsprekend en alles ging gewoon z’n gangetje. De les die ik begin januari en de rest van het jaar soms pijnlijk leerde is inderdaad beschreven in die psalm. Het leven is kort en eindig maar wat wil je er van maken? Hoe geef je het vorm? Lukt dat altijd? Nee, maar ik ben het mij bewuster dan ooit! Ik wil de zegeningen blijven tellen. Groot is Uw trouw, o Heer.”

Psalm 90, door Gerwin:

Leer ons zo onze dagen tellen
dat wijsheid ons hart vervult.
Keer U tot ons, Heer – hoe lang nog?
Ontferm U over Uw dienaren.
Vervul ons in de morgen met Uw liefde,
laat ons van blijdschap juichen, al onze dagen.
Geef ons vreugde, vergoed de dagen dat U ons kwelde,
de jaren dat wij ellende doorstonden.
Toon Uw daden aan Uw dienaren,
maak Uw glorie bekend aan hun kinderen.
Laat ons Uw genade zien, Heer, onze God.
Bevestig het werk van onze handen,
het werk van onze handen, bevestig dat!
Een gezegende jaarwisseling gewenst!

Laatste nieuws

Jubilarissen Euterpe

Jubilarissen Euterpe

Op de Algemene ledenvergadering van mannenkoor Euterpe op 9 februari zijn  5 leden gehuldigd. Maandagavond zijn  3 leden gehuldigd van links naar rechts;Anton Lagerweij (1e tenor) – 45 jaar lid, Klaas Vogel (bariton) en Kees van de Braak (2e tenor) beiden  zijn 25...

Lees meer
“Zoete voorjaarsactie”

“Zoete voorjaarsactie”

Weer een mooie actie van en voor Euterpe Voor dit voorjaar hebben we weer een mooie actie ter ondersteuning van ons mooie Mannenkoor Euterpe opgezet. Jan (Hardon) heeft samen met bakkerij "De Soete Suikerbol' een aantal mooie producten geselecteerd, die we in de...

Lees meer
Bestuurswijzigingen

Bestuurswijzigingen

Op de Algemene Ledenvergadering zijn de volgende bestuursleden benoemt:Piet van Hoek penningmeester (lid algemeen bestuur) Jan Hardon voorzitter (lid algemeen bestuur) Jacob Hoefnagelcoordinatie optredens  

Lees meer

Evenementen

Dodenherdenking 04 mei 2024

Dodenherdenking 04 mei 2024

Dodenherdenking 04 mei 2024 19:00 Mannenkoor Euterpe verleent medewerking aan de dodenherdenking in de Hervormde Dorpskerk van Voorthuizen.​ Aanvang: 19:00 uur

Lees meer
Bevrijdingsconcert 6 mei 2024

Bevrijdingsconcert 6 mei 2024

Bevrijdingsconcert 06 mei 2024 20:00 Op maandag 6 mei 2024 organiseert mannenkoor Euterpe voor de 26e keer een Bevrijdingsconcert in de Dorpskerk van Voorthuizen. Aanvang: 20:00 uur

Lees meer
Concert met Christelijk Nationaal koor uit Veenendaal

Concert met Christelijk Nationaal koor uit Veenendaal

Concert met Christelijk Nationaal koor uit Veenendaal 17 mei 2024 20:00Op 17 mei geeft CNK (Christelijk Nationaal Koor) o.l.v. Jacob Schenk samen met mannenkoor Euterpe een concert in de Oude kerk van Barneveld. Aanvang: 20:00 uur (verdere gegevens volgen nog)

Lees meer
Kerstconcert met IKK Immanuel Harskamp

Kerstconcert met IKK Immanuel Harskamp

Kerstconcert met IKK Immanuel Harskamp 19 december 2024 20:00Op 21 december 2024, geeft mannenkoor in samen werking met Interkerkelijk Koor Immanuel uit Harskamp een Kerstconcert in de Oude kerk van Barneveld. Nadere gegevens volgen:

Lees meer